20

okt 23

Wat zijn ‘calculation groups’ in Power BI?

Wat zijn ‘calculation groups’ in Power BI?

Microsoft Power BI wordt continue verbeterd. En regelmatig worden er nieuwe features toegevoegd aan Power BI. Ook in de Power BI Update van oktober 2023 is er weer een nieuwe optie (in preview) bijgekomen, namelijk: calculation groups.

Wat zijn calculation groups?

Calculation groups zijn een optie in het datamodel van Power BI. En wordt gebruikt om het aantal metingen terug te dringen. Door standaard expressies aan te maken die je kan toepassen op alle (geselecteerde) metingen.

Calculation groups zijn geschikt voor ervaren Power BI gebruikers. Want kennis van DAX is benodigd om calculation groups goed te gebruiken.

Zijn calculation groups nieuw?

Calculation groups zijn niet nieuw. Want je kon deze al via externe tools zoals Tabular Editor gebruiken. Maar nu zijn externe tools niet meer nodig voor calculation groups. Want deze kan je vanaf nu direct in Power BI desktop maken.

Tabular Editor is overigens een hele handige tool voor veel andere Power BI zaken en wordt behandeld in de Power BI Expert training.

Hoe gebruik je calculation groups?

In onderstaande video laat onze Power BI trainer Jeroen via 2 voorbeelden zien hoe je calculation groups kan gebruiken. In het eerste voorbeeld wordt een calculation group toegepast om 2 time-intelligence expressies toe te passen op 8 verschillende DAX measures. In het tweede voorbeeld zie je hoe je met een calculation group je hele rapport kan weergeven in meerdere valuta.

Wil je zelf aan de slag met Power BI?

Volg een Power BI training. Wij bieden verschillende Power BI trainingen aan:

Power BI training – Basis
Power BI training – Advanced
Power BI training – Expert
Power BI Course – Basic (English)
Power BI Course – Advanced (English)
Power BI Data Analyst (PL-300) training