10

jun 20

Wat is Power Apps?

Wat is Power Apps?

Microsoft Power Apps is een nieuwe tool. We leggen je graag uit wat Power Apps is en hoe deze tool helpt om efficiënter te werken.

Wat is Power Apps?

Data is tegenwoordig overal. Voor veel mensen is interactie met data (bijvoorbeeld invoeren of opzoeken) een dagelijkse werkzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Invoeren van bestellingen
  • Opzoeken van productgegevens
  • Registeren van urenlijsten
  • Etc.

Vaak gebeurt dit via een standaard software pakket. Maar een standaardoplossing is niet geschikt voor alles. Vaak worden verschillende losse Excel lijsten handmatig ingevoerd. Dit is echter foutgevoelig en zorgt voor extra werk.

Medewerkers de mogelijkheid te geven data in te zien of aan te passen via eenvoudige (mobiele) apps kan hier een oplossing bieden. Hiervoor is Power Apps gemaakt. Met Power Apps kan een gebruiker zonder programmeerkennis zelf (mobiele) apps maken. Deze app kan worden gebruikt om bedrijfsgegevens in te zien of aan te passen.

Power Apps

No Code

In Power Apps werk je met een ‘drag and drop’ concept. Door de diverse templates en sjablonen kun je met enige creativiteit al snel je eigen apps ontwikkelen. Dit kunnen hele simpele Apps zijn, maar ook complexere oplossingen zijn mogelijk.

Er wordt wel gewerkt met functies en formules (zogenaamde expressies), maar die lijken qua moeilijkheid meer op Excel formules dan op een echte programmeertaal.

Voor wie is Power Apps bedoeld?

Power Apps is onderdeel van het Microsoft Power Platform. De tools binnen het Platform (bijvoorbeeld Power BI) zijn allereerst bedoeld voor de zogenaamde Power Users. Microsoft verstaat hieronder de zakelijke gebruikers die goed met computer-software om kunnen gaan,  maar niet noodzakelijk een IT-achtergrond hebben.

Hierdoor is Power Apps, ook voor voor kleinere organisaties een haalbare oplossing. Vanwege de vele integratiemogelijkheden is Power Apps voor gebruikers van Dynamics 365 extra interessant.

Welke Databronnen zijn er?

Iedere Power App werkt samen met een onderliggende databron. Dit kan bijvoorbeeld een excel-lijst op OneDrive zijn of een SharePoint lijst. Ook Azure, SQL of online applicaties kunnen verbonden worden.

In totaal zijn er ruim 250 verschillende standaardkoppelingen standaard beschikbaar en is het ook mogelijk voor gebruikers om eigen verbindingen te maken.

Wat kost een Power Apps Licentie?

Wat Power Apps kost is afhankelijk van de gebruikte databronnen en de hoeveelheid Apps & gebruikers binnen een organisatie. Veel is ‘gratis’ mogelijk met de licentie die binnen Office 365 of Dynamics 365 valt.

Voor organisaties waar dit niet genoeg is en die met Premium databronnen werken komt de licentie meestal neer op € 8,40 per gebruiker per maand.

Wat levert het op?

Power Apps, mits goed gebruikt, kunnen een organisatie helpen efficiënter en beter om te gaan met data. Daardoor kan het veel tijd besparen en fouten voorkomen.

Power Apps kunnen ook dienen als alternatief op maatwerk software. Ze zijn flexibeler en sneller inzetbaar maar vooral ook veel goedkoper.

Wil je aan de slag met Power Apps?

Wil je zelf aan de slag met Power Apps en een training volgen? Na onze basistraining Power Apps kun je direct aan de slag!