12

apr 24

Gebruik Microsoft Fabric om data voor Power BI te verbeteren

Gebruik Microsoft Fabric om data voor Power BI te verbeteren

Zonder goede data is Power BI onbruikbaar

Power BI is een van de meest gebruikte datavisualisatie en data-analyse tools van dit moment. Het is makkelijk in gebruik. Want met ‘slepen en klikken’ kan je mooie, krachtige, effectieve rapporten maken.

Althans, dat wil de marketingafdeling van Microsoft je doen geloven. Met perfecte data is Power BI ook makkelijk in gebruik. Maar in de praktijk ontbreekt het vaak aan perfecte data. Er is data genoeg beschikbaar. Maar het verschil tussen de data die je krijgt aangeleverd en wat je idealiter zou wil hebben is groot.

Dataproblemen oplossen

Gelukkig is Power Query een onderdeel van Power BI. Power Query is een ETL (Extract, Transform, Load) tool die je kan inzetten om data issues op te lossen. Alleen zijn de problemen met data vaak te groot om met Power Query op te lossen. De volgende stap is dan om alle gegevens eerst op te nemen in een Data Lake en/of een data warehouse. Hier is een IT- of het BI-team vaak maanden zoet mee.

En toen was er Microsoft Fabric

Gelukkig is er nu Microsoft Fabric. De basis is OneLake. Dit is een Data Lake implementatie die standaard hoort bij je Fabric licentie. Zoals OneDrive standaard hoort bij een Microsoft 365 account. Je kan hiermee makkelijk gegevens uploaden en verwerken.

Afhankelijk van je voorkennis, de schaalbaarheid van de oplossing die je nodig hebt en de complexiteit van de gegevensbewerkingen die je moet doen, kies je voor een van onderstaande tools om je data te bewerken:

  • DataFlow Gen2 (PowerQuery in de cloud)
  • SQL
  • Spark notebooks
  • Azure Data Factory pipelines

Via lakehouses en warehouses ontsluit je de gegevens voor Power BI om dezelfde krachtige rapporten te maken als je gewend bent.

Wat is Fabric?

Fabric is een SAAS oplossing voor cloud based data warehousing. Gebaseerd op bekende technieken uit bijvoorbeeld Azure Synapse. Het stelt data engineers in staat om sneller een data platform te maken. Maar het stelt ook data analisten in staat zelf een dataplatform op te zetten. Het brengt frontend en backend, data analisten en data engineers dichter bij elkaar. Met als doel om sneller datagerichte oplossingen te bouwen.

Met Microsoft Fabric aan de slag?

Wil je met Microsoft Fabric mooie dingen bouwen? Of het het officiële Microsoft Fabric examen afleggen om het ‘Fabric Analytics Engineer Associate’ certificaat te behalen? Volg de DP-600 cursus en je leert alles om je doelstelling te halen.