16

jun 15

Gratis schone installatie Windows 10 mogelijk

Wie na de upgrade naar Windows 10 zijn PC wil opruimen, krijgt de mogelijkheid een compleet schone installatie te doen.

Windows 10Deze gratis herinstallatie blijft ook bestaan na het eerste jaar waarin de upgrade naar Windows 10 vanaf een Windows 7 of 8.1 kosteloos is uit te voeren. Dit blijkt uit tweets van Windows-productveranwoordelijke Gabe Aul waar Ars Technica over bericht.

Bij de schone installatie is een omleidingsroute via Windows 7 of Windows 8.1 niet nodig. Ook is het volgens Aul niet nodig voor deze actie de product key van Windows 7 of 8 te laten controleren, stelt Aul. De controle vindt plaats op basis van het apparaat waarop de software wordt geïnstalleerd.

Ars wijst er op dat wel onduidelijkheid blijft bestaan over de belofte van Microsoft dat de gratis licentie geldig blijft gedurende de ‘supported lifetime’ van het apparaat. Wanneer een oude machine steeds weer opnieuw met onderdelen wordt ‘verjongd’ zou de licentie eeuwigdurend zijn. Aul zegt daarop dat dit een complex onderwerp is. Hij belooft dat er later in een officiële blog meer duidelijkheid komt over welke aanpassingen aan hardware Microsoft accepteert als zijnde een bekend apparaat.