KroeseWevers

KroeseWevers besteedt veel aandacht aan vakkennis en bijscholing

KroeseWevers accountants en adviseurs heeft acht vestigingen in Noord- en Oost-Nederland. Met meer dan 400 accountants en adviseurs en meer dan 40 jaar ervaring ondersteunen en adviseren zij ondernemers bij vraagstukken in iedere ondernemingsfase.

Voor KroeseWevers is het belangrijk dat alle medewerkers hun kennis up-to-date houden. Voor geregistreerde accountants geldt daarnaast de verplichting voldoende PE-punten te behalen vanuit de branchevereniging NBA. KroeseWevers besteedt daarom niet alleen veel aandacht aan het op peil houden van de vakkennis, maar ook aan bijscholing voor bijvoorbeeld automatisering.

We spraken met Wout Poorterman en Mark Langenakker over PE-punten voor accountants en de toegevoegde waarde van Power BI voor KroeseWevers.

Power BI ondersteunt de dagelijkse processen

wout poorterman

Wout Poorterman

Wout Poorterman werkt als Assistent Accountant bij KroeseWevers en trapt het gesprek af: “Tijdens mijn studie koos ik eerst voor een ICT-opleiding, maar heb na een half jaar toch de switch naar Finance & Control gemaakt. Nu heb ik in mijn functie bij KroeseWevers echt het beste van twee werelden: enerzijds assisteer ik bij echt accountancy-gerelateerde zaken zoals eindejaarscontroles, maar ik houd me ook bezig met IT-audits en data-anlyses. De laatste tijd zijn daar ook nog consultancy-werkzaamheden bijgekomen, waarbij we (financiële) dashboards opstellen voor onze klanten.

Daarbij merken we dat we te maken krijgen met steeds meer data, maar moeten we ook steeds meer zaken beoordelen. Om te voorkomen dat we daardoor veel meer tijd aan individuele werkzaamheden besteden, proberen we bepaalde processen te automatiseren. Daarbij moet je denken aan bestanden zoals auditfiles of bankbestanden die in een standaard format worden aangeleverd. Die kunnen we – door slimme templates te bouwen in Power BI- automatisch inlezen voor analyse. Om over voldoende kennis te beschikken om die templates te maken, heb ik bij SignOn al twee Power BI-trainingen gevolgd: Power BI DAX en Power BI Expert. Bij die trainingen leerde ik veel, maar wanneer ben je echt een expert in software die maandelijks verandert en uitgebreid wordt?

Daarom organiseer ik nu samen met SignOn nóg een training Power BI. Die training is incompany en dan werken we ook tijdens de training met onze eigen data. Die is over het algemeen minder ‘perfect’ dan de data waarmee je bij trainingen met een open inschrijving werkt. Daardoor leren we dan ook direct hoe we daarmee om moeten gaan en wordt de kennis die we opdoen nog praktischer toepasbaar.”

Waarom kies je voor deze opleidingen voor SignOn?

“De eerste trainingen die ik volgde waren ook bij SignOn en die zijn zo goed bevallen, dat het voor mij eigenlijk logisch was hen ook weer in te schakelen voor deze training. De trainer, Jeroen, weet echt ontzettend veel van Power BI en kan zijn kennis erg goed, rustig en gestructureerd overbrengen. Maar wat ook fijn is: als je na de training nog vragen hebt, kun je die ook gewoon aan Jeroen stellen. Ik heb het afgelopen jaar een aantal keer contact met hem opgenomen via LinkedIn, bijvoorbeeld, met vragen over complexere situaties of studiemateriaal. En Jeroen reageerde altijd snel en kwam met goede oplossingen” gaat Wout verder.

“Wat ook een groot voordeel is van SignOn,” vult Mark Langenakker, Manager Audit en IT Audit, aan, “is dat zij niet alleen Silver Partner van Microsoft zijn, maar ook cedeo-gecertificeerd voor accountancy-opleidingen.”

Scholingsplicht voor PE stelsel

Mark Langenakker

Mark Langenakker

Hij vervolgt: “Geregistreerde accountants hebben namelijk een scholingsplicht vanuit de NBA. Zij moeten nu nog iedere drie jaar aantoonbaar 120 uur besteed hebben aan het op peil houden van hun kennis en kunde. Niet alleen op het gebied van accountancy, maar bijvoorbeeld ook op aanpalende vakgebieden. Om een training of opleiding mee te mogen nemen in de telling van je PE-uren, dient de opleider natuurlijk wel aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen en daarbij is de cedeo-certificering van belang.

Binnen KroeseWevers hebben we een opleidingsplan dat er sowieso voor zorgt dat je voldoende tijd besteedt aan je ontwikkeling om ieder jaar voldoende PE-punten te halen. De trainingen Power BI die ik volgde waren daardoor voor mij niet nodig vanwege de PE-uren. Wél omdat we bij KroeseWevers ons graag verder willen verdiepen en onze kennis op een hoog niveau willen hebben.”

Het PE-stelsel gaat veranderen

“Maar dit jaar verandert het PE stelsel en wordt het urencriterium losgelaten. Accountants moeten nu een PE Portfolio opstellen. In dit Portfolio stel je leerdoelen en moet je aantonen dat je je doelen bereikt hebt. In de manier waarop we die doelen bereiken, krijgen we meer vrijheid. We mogen nu bijvoorbeeld ook het lezen van vakliteratuur of research op internet ’meetellen’ om aan te tonen dat we onze doelstellingen behalen. Maar het volgen van trainingen blijft, mits van voldoende niveau, natuurlijk een belangrijk aspect binnen je Portfolio. Je toont daarmee aan dat je echt werk hebt gemaakt van je ontwikkeling en je kennis verdiept hebt.

Daarom is het ook in de nieuwe situatie fijn dat SignOn de cedeo-certificering heeft en alleen trainers inzet die kennis van zaken hebben. Binnen KroeseWevers geldt overigens nog steeds de stelregel dat iedere medewerker per jaar minimaal veertig uur moet besteden aan het uitbreiden en up-to-date houden van zijn kennis. Wij willen onze klanten immers zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn, en daarvoor moet je beschikken over de juiste én actuele kennis ”, sluit hij af.

 

Bekijk hier een overzicht van alle PE-trainingen die je nog kan volgen in de maand juni.