08

mrt 22

Power BI Update: Nieuw visualisatiepaneel en mobiele weergave

Power BI Update: Nieuw visualisatiepaneel en mobiele weergave

Onze Power BI trainer Jeroen heeft weer een video gemaakt over de nieuwste Power BI updates. Power BI wordt continue verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt. Regelmatig brengt Power BI nieuwe updates naar buiten waarin deze verbeteringen bekend worden gemaakt. In deze video vertelt Jeroen over de 2 belangrijkste verbeteringen in de eerste Power BI update van 2022. Deze verbeteringen betreffen het nieuwe visualisatiepaneel en nieuwe opties voor het maken van de mobiele weergave.

Nieuw visualisatiepaneel

Het nieuwe visualisatiepaneel in Power BI was de afgelopen maanden al als preview-feature beschikbaar. En staat nu standaard live weergegeven. Door de vele opties in visualisatiepaneel is het soms moeilijk om ermee te werken. Door de vele uitklapmenu’s en de scrolbalkjes. Deze zijn in het aangepaste paneel veelal verdwenen.

De grootste verandering in het nieuwe paneel zit in het format-menu, te vinden onder ‘kwast-icoon’.Β  De visualisatie-icoontjes zijn hier namelijk niet meer zichtbaar. Als je een afbeelding wilt aanpassen ga je terug naar het velden-menu. Het format-menu is verdeeld in 2 onderdelen. Er is een Visual-gedeelte en een General-gedeelte. In het Visual-gedeelte vind je specifieke eigenschappen die bij een afbeelding horen. Bijvoorbeeld de X- en Y-as van een kolommengrafiek. In het General-gedeelte vind je algemene eigenschappen die van toepassing zijn op meerdere afbeeldingen zoals de achtergrond.

power bi visualisatiepaneel oud versus nieuw

Is dit nieuwe menu een verbetering?

Ja, het is zeker een verbetering. Maar ondanks de aanpassingen blijft het moeilijk om de vele opties in het visualisatiepaneel te vinden. En dat is maar op 1 manier te leren… door veel met Power BI te werken.

‘Mobile only’ opmaak

Een andere verbetering is doorgevoerd in de Mobile Layout. Een mobiele layout van een Power BI rapport maak je specifiek voor mobiele telefoons. Wanneer je namelijk een normaal Power BI rapport niet geschikt maakt voor mobiele gebruikers dan is het rapport moeilijk te lezen. Deze functie bestaat al langer. Je vindt deze functie onder View-menu en dan Mobile Layout.

power bi mobile layout aanpassen

Maar dit werkte niet optimaal. Want je kon alleen de plek van bijvoorbeeld een diagram bepalen. Maar begeleidende tekst (data label) bij dit diagram was dan op een mobiele telefoon onleesbaar.

Vanaf nu kan je deze opmaak volledig aanpassen. Je kan bijvoorbeeld het formaat van de tekst in het data label vergroten. Waardoor het beter leesbaar wordt. Je kan ook zelf een plek voor de legenda kiezen. Door dit soort aanpassingen zorg je ervoor dat mobiele gebruikers het Power BI rapport goed kunnen lezen.

Er zijn ook zaken die niet aangepast kunnen worden. Zoals de lettergrootte in een ‘textbox’. Hoe los je dit op? Dat wordt uitgelegd in onderstaande video.

Power BI Video Update – Visualisatiepaneel en Mobile Layout

In onderstaande video legt Jeroen stap voor stap uit hoe de verbeterde functies in Power BI werken.

Leren werken met Power BI?

Wil je leren werken met Power BI? Of werk je er al mee maar wil je er sneller en efficiΓ«nter mee leren werken? Bekijk dan onze Power BI Basis cursus of onze Power BI cursus voor gevorderden. Deze trainingen geven wij ook incompany, een op maat gemaakte Power BI training op jouw bedrijfslocatie.