28

feb 20

Belangrijke wijzigingen in Microsoft Power BI Certificeringen 

Belangrijke wijzigingen in Microsoft Power BI Certificeringen 

Microsoft heeft aangekondigd dat vanaf 30 juni, alle MCSA, MCSE en MCSD-certificeringen na ruim 20 jaar met pensioen gaan en vervangen worden door de nieuwe “role based” certificeringen. Hieronder valt dus ook de MCSA BI Reporting, de enige echte “Power BI” Certificering. Wat houdt dit precies in?

MSCA BI Reporting

Heb je de certificering al, dan veranderd er niets. Behaalde certificeringen blijven namelijk gewoon geldig. Als je al bezig bent om een MCSA of MCSE-certificering te behalen dan is het van belang om voor 30 juni 2020 het examen te behalen.

Hoe zit het nu?

De huidige MCSA BI Reporting certificering krijg je na het halen van twee Microsoft examens:
• Analyzing and Visualizing Data with Microsoft Excel (Exam 70-779)
• Analyzing and Visualizing Data with Microsoft Power BI Exam 70-778)

SignOn geeft als voorbereiding op deze examens twee officiële Microsoft trainingen: de MOC20778 en de MOC20779.

De nieuwe certificering: 1 examen i.p.v. 2 examens

Microsoft Certified Associate - MSCA BI ReportingNa 30 juni zal MCSA BI Reporting verdwijnen en vervangen worden door de nieuwe certificering: Microsoft Certified – Data Analyst Associate (Exam DA-100). Het belangrijkste verschil met de huidige situatie is dat data-analyse in Excel geen onderdeel meer is van de certificering. Waaruit maar weer blijkt dat in de ogen van Microsoft, Power BI de toekomst heeft.

De nieuwe certificering is dus al met 1 in plaats van 2 examens te halen. De inhoud van het examen zal ook flink aangepast worden, waarbij ook nieuwere mogelijkheden, zoals de Common Data Source, een belangrijkere rol gaan spelen.

Vanaf April is het mogelijk om een Bèta versie van dit examen te behalen. Onze trainers moeten dus ook weer aan de slag!

Nieuwe Microsoft trainingen bij SignOn

Logischerwijs betekend een nieuw examen ook dat er na 30 juni 2020 een nieuwe officiële training beschikbaar is. Details zijn hierover nog niet bekend gemaakt door Microsoft maar de verwachting is dat de MOC20778 vervangen zal worden door een training die zal voorbereiden op het DA100 examen.

SignOn zal deze nieuwe training uiteraard ook gaan geven. Of er voor de Excel gerelateerde trainingen (MOC20779 & MOC10994) een alternatief komt, deze afgeschaft zullen worden of dat deze trainingen (zonder examen) blijven is op dit moment nog onduidelijk.

Meer weten?

Uiteraard brengen wij je direct op de hoogte bij meer nieuws. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan nu in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief: de SignOn Update.