Wat is PowerShell?

PowerShell is namelijk een automatiseringstool voor systeembeheerders. Het is ontwikkeld door Microsoft voor het automatiseren van taken en voor configuratiebeheer. PowerShell wordt steeds populairder onder systeembeheerders.

De ‘command prompt’ (opdrachtprompt of DOS prompt) is bekend onder beheerders. Maar PowerShell is minder bekend, terwijl het eigenlijk een beter hulpmiddel is dan de opdrachtprompt en het meer controle over een Windows besturingssysteem geeft. PowerShell is een hele goede vervanging voor opdrachtprompt. PowerShell is open source en gebaseerd op het .NET-framework en kan worden geïnstalleerd op Windows, Linux en macOS platformen. Het bevat scripttaal en een opdrachtregel-shell. PowerShell bestaat al sinds 2006.

Waar kan je PowerShell voor gebruiken

Enkele voorbeelden waarvoor PowerShell wordt gebruikt:

  • Alle USB apparaten tonen die op computers in een netwerk zijn geinstalleerd
  • Automatiseren van terugkomende taken (en bespaar tijd)
  • Omzeil bedrijfsbreed software- en programmabeperkingen. Gebruik bijvoorbeeld PowerShell om instellingen van een netwerkbreed programma opnieuw te configureren
  • Voer een script tegelijk uit op meerdere (externe) computers en apparaten
  • Tijdrovende taken op de achtergrond laten draaien terwijl je andere werkzaamheden uitvoert
  • Processen die niet reageren beëindigen
  • Dwing gebruikers om twee-factor authenticatie (2FA) te gebruiken
  • Of dwing gebruikers om hun wachtwoord elke 3 maanden te wijzigen

Wat is een ‘shell’ eigenlijk?

Dit is een gebruikersinterface die toegang biedt tot diverse diensten van een besturingssysteem. Een ‘shell’ kan een grafische gebruikersinterface bevatten of op een opdrachtregel zijn gebaseerd.

Wat zijn Cmdlets?

Een PowerShell command wordt een Cmdlet genoemd. ‘Cmdlet’ staat voor Command-let. Het is een kleine, lichte opdracht die wordt gebruikt binnen PowerShell. Deze bestaat meestal uit een klein script dat een enkele specifieke opdracht uitvoert. Denk aan het kopiëren van bestanden en directories aanpassen.

Waar vind je PowerShell in Windows?

De eenvoudigste manier om PowerShell te vinden is om gebruik te maken van de Windows zoekbalk:

Power Shell in Windows

Video-uitleg over PowerShell

In onderstaande video vind je een Engelstalige uitleg over PowerShell.

Zelf aan de slag met PowerShell?

Wil je zelf aan de slag met PowerShell? Volg dan de officiële Microsoft cursus voor Windows PowerShell. In deze 5-daagse training leer je hoe je PowerShell snel en efficiënt kunt gebruiken. De cursus is geschikt voor beginners in PowerShell. Deze training wordt gegeven door een Microsoft Certified Trainer.

Bekijk de PowerShell training