26

aug 21

Power BI Update Aug 2021: Nieuwe opties bij voorwaardelijke opmaak

Power BI Update Aug 2021: Nieuwe opties bij voorwaardelijke opmaak

Power Bi heeft weer enkele handige updates doorgevoerd in Power BI. Zo zijn er nieuwe opties bij de voorwaardelijke opmaak (conditional formatting) bijgekomen. Nieuwsgierig? Onze trainer Power BI Jeroen legt in onderstaande video uit wat de nieuwe opties zijn.

Voorwaardelijk opmaak op meer onderdelen van een grafiek toe te passen

Voorwaardelijk opmaak (conditional formatting) kan vanaf nu op meer onderdelen van een grafiek worden toegepast. Hierdoor zijn er leuke visualisatie opties bijgekomen.

Voorwaardelijke opmaak is ter herkennen aan het β€˜fx’ symbool. Dit vind je in het β€˜format’ menu oftewel het verfrollertje. Daar vind je onder meerdere items het β€˜fx’ symbool. Hiermee kan je bijvoorbeeld de achtergrondkleur van een grafiek laten bepalen door een regel of functie.

Voorwaardelijk opmaak toepassen op de X- en Y-as

Dankzij de Power BI update kan je vanaf nu dit soort aanpassingen op veel meer plekken toepassen. Bijvoorbeeld op de X- en de Y-as van een grafiek:

voorwaardelijk opmaak y en y as power bi

Hierdoor kan het begin en eindpunt van de X- en Y-as as worden bepaald door een β€˜fx’ (een functie).

Ook toepasbaar in Analytics gedeelte van Power BI

Deze nieuwe mogelijkheden zijn ook te vinden in het Analytics gedeelte. Op de β€˜Y-Axis Constant Line’ en β€˜X-Axis Constant Line’. Het was al mogelijk om op de Y-as een constante lijn in te vullen. Maar die was erg statisch. Het nadeel hiervan is dat ie nooit mee verandert en dus ook moeilijk inzetbaar. Dankzij de voorwaardelijk opmaak (het fx symbool) kan deze functie afhankelijk worden gemaakt van een DAX berekening. Dat kan uiteraard ook op de X-as.

Bekijk de video voor voorbeelden en uitleg

Meer uitleg over de nieuwe voorwaardelijk opmaak updates vind je in onderstaande video. Daarin legt trainer Jeroen ook stapsgewijs uit hoe je op de X-as een lijn toont die de datum van vandaag aangeeft wanneer op de X-as de maanden worden getoond. Handig!

Volg ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe Power BI video’s.