02

mrt 21

Power BI Report Server update

Power BI Report Server update

Onlangs was er een update van de Power BI report Server en en de Power BI Desktop (RS) variant die daarbij hoort.

Wat is een report server?

Binnen Power BI maak je query’s, datasets en rapporten in Power BI desktop. Rapporten die klaar zijn worden hierna meestal gepubliceerd naar de Power BI service in de Microsoft Cloud, vanuit de Power BI service kun je de rapporten verder veilig delen binnen je organisatie en automatisch verversen.

Wat als je niet in de cloud kan of wil werken?

Niet alle organisaties willen of kunnen in de Cloud werken. Daarom heeft Microsoft ook een alternatief; de Power BI report server. Via deze server kunnen organisaties zelf hun Power BI rapporten hosten en beheren.

De Power BI report server heeft echter voor- en nadelen. Zo is er voor deze optie een Premium licentie of een SQL Server 2019 Enterprise licentie (met Software Assurance) nodig. Vanwege de hoge instapkosten wordt deze optie voornamelijk gebruikt door grotere bedrijven en overheidsorganisaties.

Daarnaast werk je met een aangepaste versie van Power BI desktop bij het maken van een rapportage voor een Rapport Server. Deze variant loopt altijd achter op de standaardversie en krijgt minder vaak een update (ca. 3 keer per jaar).

De Power BI Report Server update

In de nieuwste update zijn dus heel veel features gekomen die in de standaard versie al aanwezig waren, maar nu gelukkig ook voor RS gebruikers beschikbaar zijn. Een volledig overzicht vind je hier:

Power BI Report Server January 2021 Feature Summary | Microsoft Power BI Blog | Microsoft Power BI

Let op: Bij het werken met een reportserver is het belangrijk dat de Desktop versie en de Server zelf tegelijkertijd geΓΌpdatet worden. Je kan namelijk rapporten die gemaakt zijn in een nieuwere versie niet publiceren.

Training

Omdat slechts een klein deel van de gebruikers met een Report Server werkt, en de verschillen w.b.t het maken van rapportages minimaal zijn, gaan wij bij onze Power BI trainingen altijd uit van de standaard β€˜cloud’ versie.

Voor In-Company Maatwerk Trainingen kunnen wij wel de specifieke eigenschappen van de Report Server Versie uiteraard wel onderdeel maken van de training. Heb je meer vragen neem gerust contact met ons op.