10

mei 22

Power BI-certificeringen aangepast

Power BI-certificeringen aangepast

Power BI-certificeringen aangepast

In ons nieuwsbericht van januari schreven wij al over de naamsverandering van de officiële Microsoft Certificering voor Power BI. De DA-100 training werd toen de PL-300 (Power BI Data Analyst).

Op dat moment leek het er nog op dat zowel de inhoud van de training als het examen vrijwel gelijk zou blijven. Maar inmiddels zijn de trainingen en examens weer up-to-date gemaakt en blijken er toch een aantal aanpassingen in beide te zijn.

Minder examen onderwerpen bij de PL-300

Microsoft heeft een aantal onderwerpen uit het Examen gehaald. Daarbij gaat het voornamelijk over onderwerpen waar meer kennis en ervaring voor nodig is, zoals:

  • Paginated Reports maken
  • R en Python visuals gebruiken
  • Incremental Refresh toepassen
  • Werken met DirectQuery
  • Aggregration tables gebruiken.
  • Deployment Pipelines.

Deze onderwerpen waren voorheen al geen groot onderdeel van het DA-100 examen en voor veel gebruikers zijn ook geen dagelijkse praktijk. Sterker nog: een aantal van deze opties werken alleen als je een Premium licentie hebt. Daarmee zijn deze dus ook voor veel bedrijven niet beschikbaar.

Deze onderwerpen maken nu deel uit van een nieuwe certificering: DP-500.

3-daagse of 4-daagse PL-300 Training

Door deze aanpassingen vindt Microsoft ook dat de training nog maar drie dagen hoeft te duren, in plaats van vier dagen.

Voor data-professionals met enige ervaring met Power BI of vergelijkbare tools is het inderdaad prima mogelijk om je met de 3-daagse training en de nodige zelfstudie voor te bereiden op het PL-300 examen.

SignOn is echter van mening dat voor mensen met minder ervaring door deze kortere cursusduur teveel onderwerpen in een te korte tijd behandeld moeten worden. Daarom hebben we besloten de training voorlopig in twee varianten aan te bieden: een optie drie dagen en een optie van vier dagen. Zo is er altijd een passende PL-300 training voor jou!

Zelfstudie?

De training is uiteraard een goede voorbereiding op het examen. Maar, tenzij je al heel veel ervaring met Power BI hebt, is er ook altijd nog wat zelfstudie nodig om goed beslagen ten ijs te komen bij het examen. Natuurlijk verschilt het aantal benodigde uren voor zelfstudie per persoon, maar houd in ieder geval rekening met zo’n 20 tot 60 uur.

DP-500 – Azure Enterprise Data Analyst Associate

De onderwerpen die geen deel meer uitmaken van PL-300 worden nu behandeld in DP-500. Met de DP-500 ontwikkel je je tot Microsoft Certified: Azure Enterprise Data Analyst Associate.

Het examen van deze certificering is nu nog in de bèta-testfase en het cursusmateriaal is in ontwikkeling.

Deze DP-500 certificering is bedoeld voor Power BI gebruikers die binnen een grotere organisatie een sleutelrol vervullen op BI gebied. Natuurlijk speelt Power BI in deze certificering een grote rol, maar ook Azure Synapse Analytics, Azure Purview en externe tools zoals Tabular Editor en DAX studio krijgen een plaats.

PL-300 en DP-500 examen

Officieel is DP-500 geen vervolg op de PL-300. Je kunt dit examen dus ook los doen, maar in de praktijk is dit niet logisch. Zonder de kennis die je nodig hebt voor het PL-300 examen, is het DP-500 examen heel lastig.

Natuurlijk houdt SignOn de ontwikkelingen scherp in de gaten en zullen we, zodra er een officiële training voor DP-500 is, deze opnemen in ons cursusaanbod.

Wil je in de tussentijd meer informatie over Microsoft certificeringen of vraag je je af wat deze wijzigingen voor jou betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.