22

mrt 21

Wat is Object Level Security in Power BI?

Wat is Object Level Security in Power BI?

In maart was er weer een update in Power BI. En een van de nieuwe onderdelen deze maand is dat de ondersteuning van external tools nu algemeen beschikbaar is. Waarbij ook nieuwe features beschikbaar komen. Een hiervan is de Object Level Security (ook OLS genoemd). Deze is via Tabular Editor beschikbaar in Power BI. Power BI trainer Jeroen legt uit wat OLS is en wat het verschil is met Row Level Security.

Wat is het verschil tussen OLS (Object Level Security) en Row Level Security?

OLS is een geavanceerde beveiligingsfeature waarmee je kan bepalen welke groepen gebruikers, welke onderdelen van je gegevensset kunnen zien.

Row Level Security

De Row Level security bestaat uiteraard al langer in Power BI. Hiermee kan je rollen maken en bepalen welke datarijen gebruikers met een rol kunnen zien. Je geeft groepen gebruikers hiermee een gefilterde versie van je gegevensset. Ze zien niet alle rijen, maar wel alle tabellen en kolommen. Hoe je de Row Level Security gebruikt en hoe je verborgen pagina’s maakt kan je terugzien in de Power BI Video Update van oktober 2020.

Object Level Security

Met de nieuwe feature Object Level Security werk je ook met rollen. Maar nu kan je met die rollen bepalen welke kolommen en tabellen zichtbaar zijn voor gebruikers. Deze nieuwe optie is vooral belangrijk voor organisaties die Power BI als semantische laag gebruiken. Bijvoorbeeld als alternatief op SQL Server Analysis Services (SSAS). Maar die ook te maken hebben met compliance regels. Zoals bijvoorbeeld de privacy (GPDR) wetgeving.

Onderstaand een overzicht van de verschillen:

power bi object level security

Hoe werkt OLS en hoe pas je dit toe met Tabular Editor?

In onderstaande video legt Jeroen uit hoe Object Level Security werkt en hoe je dit toepast met behulp van de externe tool Tabular Editor.

Bekijk hier alle Power BI video’s.