15

apr 20

Trainer in het spotlicht: Jeroen

Trainer in het spotlicht: Jeroen

JeroenIn de rubriek Trainer in de schijnwerpers geven we je een kijkje achter de (computer)schermen. Onze trainers stappen even op hun digitale podium en stellen zich aan je voor. Zo weet je wie er voor jouw groep komt te staan om je alles uit te leggen over softwarepakketten. 

Met zijn aanstekelijke enthousiasme staat Jeroen graag voor een groep te vertellen over software. Wat stak zijn trainingsvuurtje aan, hoe maakt hij als trainer het verschil en wat maakt die trainingen nou eigenlijk zo leuk? Tijd om β€˜m aan de trainingstand te voelen. 

Welke trainingen geef je voor SignOn?

β€œIk geef op dit moment vooral Power BI en Excel. We zijn ook bezig om nieuwe trainingen te maken: Power Automate en Power Apps. Die ga ik ook geven in de loop van het jaar. Leuk om met verschillende dingen bezig te zijn!”

Over leuk gesproken: wat vind je het leukst aan trainingen geven?

β€œDe vallende kwartjes! Het is leuk als je met mensen bezig bent en je ziet in een training dat het kwartje valt. En dan niet alleen hoe het werkt, maar ook wat voor voordelen het programma oplevert in hun werk. Hoe het hun werk makkelijker kan maken. Bijvoorbeeld met Power Bi: het is leuk om te zien dat mensen beseffen dat het veel efficiΓ«nter, makkelijker, mooier en beter kan met de analyses, interactieve rapporten en datamodellen. Als mensen overschakelen van Excel naar Power BI, dan gaat er een wereld voor ze open. Oh, en de interactie, die vind ik ook altijd leuk. Als laatste vind ik het leuk dat ik werk met programma’s waar ik zelf heel enthousiast over ben.” 

Dan wilde je zeker altijd al trainer worden?

β€œNou, nee. Ik werkte wel al heel lang met software en toen volgde ik op een gegeven moment een training. Toen dacht ik ineens: het lijkt me hartstikke leuk werk, trainingen geven! Ik ben het gewoon gaan doen. Ik heb een trainersopleiding gedaan, heb me laten certificeren door Microsoft en ik ben trainingen gaan geven. Het grappige is dat ik geschiedenis heb gestudeerd en toen wel nadacht over het onderwijs, maar er tot het moment van trainingen geven nooit iets mee heb gedaan.” 

Wilde je wel β€˜als je later groot was’ in de ICT werken?

β€œJa, dat wel! Ik was van kleins af aan al met computers bezig. Samen met mijn vader β€” wij hadden al heel vroeg computers en die vond ik heel interessant.” 

Hoe maak jij als trainer het verschil?

β€œHet verschil maak je door de interactie met de mensen. Je kijkt met ze mee, je helpt ze op weg. Maar uiteindelijk moet iedereen zelf leren β€” ik kan de kennis niet in je hoofd stoppen. Ik kan mensen alleen enthousiasmeren en ze op weg helpen. Je ervaringen en je enthousiasme, die maken het verschil. En iedere persoon leert op een andere manier. Dus als je interactie hebt, dan ontdek je dat het bij iemand net iets anders beter werkt. Sneller, langzamer, moeilijker, makkelijker, een andere uitleg. Dat is heel interessant.” 

Dat enthousiasmeren, hoe doe je dat?

β€œDat gaat vanzelf, omdat ik zelf heel enthousiast ben over de dingen waar ik les in geef. Ik heb daar geen trucjes voor β€” het gebeurt gewoon. Mijn enthousiasme is heel aanstekelijk.”  

Waar zien we je binnenkort?

β€œNou, nu in het kamertje naast mijn keuken, op een scherm. Door het coronavirus geven we de trainingen digitaal. Ik hoop wel zo snel mogelijk weer fysiek voor een groep te staan. In ieder geval staat Power BI nog op de planning β€” die open trainingen gaan gewoon digitaal door.”