14

feb 22

STAP-budget: Volg een training met €1.000,- vergoeding

STAP-budget: Volg een training met €1.000,- vergoeding

Let op: Je kan vanaf 1 juli 2022 gebruik maken van het STAP-budget bij SignOn. Lees onderaan dit artikel welke trainingen in aanmerking komen.

Vanaf 1 maart 2022 kun je als werkzoekende of werkende gebruik maken van het STAP-budget. Dit is een opleidingsbudget van max. €1.000,- beschikbaar gesteld door de overheid. Het budget is te gebruiken voor ontwikkeling en scholing.

Wat houdt het STAP-budget in?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Hiermee stelt de overheid voor iedereen €1.000,- scholingsbudget beschikbaar. Je mag dit bedrag gebruiken voor één training, opleiding of cursus. De overheid hoopt er zo voor te zorgen dat je nu en in de toekomst goed inzetbaar blijft op de arbeidsmarkt.

Scholingskosten niet meer aftrekbaar

Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om scholingskosten bij de aangifte inkomstenbelasting af te trekken. In de praktijk bleek echter, dat juist mensen die voordeel hadden van het volgen van een opleiding weinig gebruik maakten van deze aftrekpost. Daarom is deze aftrekpost inmiddels verdwenen, maar met het STAP-budget wordt het eenvoudiger om een training of opleiding te volgen. Zo kan iedereen zich blijven ontwikkelen en behoudt iedereen een goede positie op de arbeidsmarkt.

Voordelig een training volgen

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, wil je groeien of jezelf ontwikkelen in je huidige functie? Dan kun je nu dus training of cursus volgen met een vergoeding van €1.000,-. Wanneer je deze succesvol afrondt, mag je dit bedrag als gift beschouwen.

Kom je in aanmerking voor het STAP-budget?

Er gelden wel een aantal voorwaarden om gebruik te maken van het STAP-budget:

 • Je bent ouder dan 18 jaar en jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd
 • Je hebt geen recht op studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten
 • Je kan 1 keer per jaar dit budget aanvragen
 • De training of opleiding moet relevant voor de arbeidsmarkt zijn

Bekijk ook deze video:

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

 1. Schrijf je in voor een cursus of training via www.signon.nl (vanaf medio mei 2022).
 2. Na inschrijving ontvang je van ons een ‘STAPaanmeldingsbewijs’ per email. Dit bewijs moet bij de aanvraag worden geüpload.
 3. Log met je DigiD in op het STAP-portaal van het UWV. Doe dit telkens op de 1e dag van een aanvraagperiode om te voorkomen dat je dit budget misloopt.
 4. Nadat de aanvraag is toegekend door het UWV wordt het STAP-budget uitbetaald aan de opleider. Kost een de training meer dan € 1.000,- incl. BTW? Dan ontvang jij een factuur voor de meerkosten.

Aanvraagperiodes in 2022

Elke 2 maanden start er een nieuwe aanvraagperiode voor het STAP-budget. Is het budget voor een aanvraagperiode op? Probeer dan jouw budget aan te vragen in de volgende aanvraagperiode. Een overzicht van de 5 aanvraagperiodes:

 • 1 mrt 2022 t/m 30 apr 2022 (aanvraagperiode gesloten)
 • 2 mei 2022 t/m 30 jun 2022 (dit budget is al op)
 • 1 juli 2022 t/m 31 aug 2022
 • 1 sept 2022 t/m 31 okt 2022
 • 1 nov 2022 t/m 31 dec 2022

Let op: Op vrijdag 1 juli 2022 om 10:00 start de derde aanvraagperiode. Dit subsidiebudget is meestal binnen 1 tot 2 dagen op. Dus zorg dat je er op tijd bij bent en noteer deze datum in je agenda om je z.s.m. aan te melden.

Welke SignOn trainingen vallen onder het STAP-budget?

Als CEDEO-gecertificeerde opleider kun je vanaf 1 juli 2022 voor veel van onze trainingen het STAP-budget aanvragen. Onze ICT-trainingen zijn er op gericht om je te ontwikkelen in je huidige vakgebied of om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. En daarmee versterk jij jouw positie op de arbeidsmarkt. Voor onderstaande SignOn trainingen kan je STAP-budget aanvragen:

Power BI trainingen:

Power Platform trainingen

Microsoft Azure trainingen:

Wil je meer informatie over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het STAP-budget? Die vind je hier!

Bekijk ook onze Veelgestelde Vragen: