11
sep 22Training in de spotlight: Vakopleiding Functioneel Beheer® (VFB®)

Training in de spotlight: Vakopleiding Functioneel Beheer® (VFB®)
SignOn zoekt continu naar manieren om jou te helpen je verder te ontwikkelen. Dat betekent dat we voortdurend kwalitatieve nieuwe trainingen en opleidingen toevoegen aan ons aanbod. Soms ontwikkelen we deze trainingen zelf, soms schakelen we daar partners voor in.
Een voorbeeld van een nieuwe training is de Vakopleiding Functioneel Beheer® (VFB®), die jij als nieuwsbrieflezer met 10% korting kunt volgen. Wij spraken met Daniël E. Brouwer, auteur en trainer, over de opleiding die hij in het leven heeft geroepen.
Waarom de Vakopleiding Functioneel Beheer® (VFB®)

Daniël E. Brouwer
“De functie Functioneel Beheerder bestaat al een hele tijd, maar neemt pas de laatste jaren echt een vlucht,” begint Daniël zijn verhaal. “Er komt steeds meer aandacht voor dit vakgebied en daarmee maakt het ook een bepaalde ontwikkeling door en professionaliseert het zich steeds verder. In 2017 schreef ik ’Hét Handboek voor de functioneel beheerder’. Na het verschijnen van dit boek kreeg ik de vraag of ik daar niet ook een training van kon maken. Aangezien er voor functioneel beheerders nog geen goede opleidingen bestaan, ben ik toen begonnen met de ontwikkeling van een opleiding voor functioneel beheerders.
Functioneel beheerders van diverse bedrijven en organisaties
Om zoveel mogelijk functioneel beheerders goed te kunnen opleiden, heb ik partners gezocht die de deelnemers goed kunnen trainen. Op dit moment is de Vakopleiding Functioneel Beheer® (VFB®) de meest verkochte functioneel beheer-opleiding in Nederland. Functioneel beheerders van o.a. gemeenten, provincies en waterschappen, Hogescholen en universiteiten, financiële organisatie en zorginstellingen hebben de Vakopleiding al gevolgd.”
Praktische opleiding voor functioneel beheerders
Daniël gaat verder: “Veel functioneel beheerders hebben al BiSL gedaan, maar die is voornamelijk theoretisch. Juist voor deze ‘doeners’ is de opleiding praktisch opgezet. Het laat zien hoe je het aangeleerde toepast in de praktijk, en daarmee is de opleiding ook heel geschikt als je net uit de schoolbanken komt of een carrièreswitch hebt gemaakt. Hierbij zijn de trainers van onschatbare waarde. Zij zijn naast ervaren trainer ook zelf nog werkzaam op dit vakgebied en illustreren vanuit hun eigen werkervaring.
80% bezig met praktijksituaties
De opleiding duurt vijf dagen en bestaat uit 10 modules die allemaal zijn gebaseerd op Hét Handboek. Tijdens de training zelf ligt de nadruk echter veel meer op de praktische invulling -het ‘hoe’- dan op de theorie. Dit vraagt van deelnemers wel een extra inspanning: in de tijd die tussen twee opleidingsdagen in zit, moeten zij de theorie bestuderen en de huiswerkopdrachten maken. Op die manier kunnen we tijdens de bijeenkomsten echt focussen op vragen en opdrachten uit de praktijk.” Samenwerken, leren door naar elkaar te luisteren, vragen te stellen en samen naar oplossingen zoeken. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan de theorie, maar dat is slechts 20% van de tijd. De overige 80% van de training zijn we bezig met praktijksituaties. Ons doel is de deelnemers handvatten te geven, die ze de volgende dag al kunnen toepassen in hun dagelijks werk.”
Slagingspercentage van 84%
De opleiding wordt na vijf trainingsdagen afgesloten met een certificaat: het EXIN-examen. De cursist ontvangt een voucher, waarmee hij of zij zelf het examen in kan plannen. Net als alle EXIN-examens is dit op examen op hbo-niveau en best pittig. Alleen aanwezig zijn en opletten bij de training is niet voldoende. Je slaagt als je óók voldoende aandacht hebt besteed aan de theorie. Maar laat je er niet van weerhouden om aan deze training te starten als je je verder wilt ontwikkelen als functioneel beheerder: het slagingspercentage van de opleiding ligt op 84% en dat is hoger dan het gemiddelde slagingspercentage van de andere EXIN-examens.”
Opleiding moet aansluiten bij de praktijk
“Het vakgebied van de functioneel beheerder is voortdurend in beweging. Nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat je je als functioneel beheerder ook continu moet blijven ontwikkelen. Dit geldt uiteraard ook voor ons als ontwikkelaars van deze training. De opleiding zoals deze nu is, is al weer veel verder doorontwikkeld dan de originele versie uit 2019. Daarnaast vragen onze trainers, die allemaal nog dagelijks met de praktijk van het vak bezig zijn en hun eigen actuele ervaringen meebrengen, aan het einde van iedere cursusdag wat er goed ging en wat er verbeterd kan worden. We werken met de principes van LEAN en ‘continu verbeteren’ hoort daarbij. Hiermee garanderen wij dat de opleiding aansluit bij de actuele praktijk van de functioneel beheerder”, besluit Daniël het gesprek.
Zelf de Vakopleiding Functioneel Beheer® (VFB®)volgen?
Wil jij zelf de Vakopleiding Functioneel Beheer® (VFB®) volgen? Schrijf je dan nu in voor de training die start in november of januari 2023. Als lezer van de nieuwsbrief ontvang je 10% korting op deze training als je de code KORTINGS10 invult! Twijfel je of deze opleiding bij jou past? Neem dan contact op voor vrijblijvend advies.