STAP-budget

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. De overheid stelt met het STAP-budget voor iedere werknemer of werkzoekende voor iedereen €1.000,- scholingsbudget beschikbaar. De overheid hoopt er op deze manier voor te zorgen dat iedereen nu en in de toekomst goed inzetbaar blijft op de arbeidsmarkt. Dus dit budget is inzetbaar om je te ontwikkelen of te groeien in je functie. Maar is ook inzetbaar door werkzoekenden op zoek naar naar een nieuwe baan. Bijvoorbeeld door een training te volgen die je opleidt naar een krapteberoep in een kansrijke markt (bijvoorbeeld: zorg, ICT en onderwijs).

Onderstaande video legt meer uit over het STAP-budget:

Is het STAP-budget beschikbaar voor ZZP-ers in 2023?

Ja, dit budget is ook beschikbaar voor ZZP-ers. Zij kunnen namelijk met de komst van dit budget hun opleidingskosten niet meer aftrekken van hun inkomen. Je kan nu gebruik maken van het STAP-budget of de trainingskosten opvoeren als bedrijfskosten. Het STAP-budget voor 2022 is inmiddels op, maar ook in 2023 kan je gebruik maken van dit budget.

Waarom gebruik maken van het budget als ZZP-er?

Het is als ZZP-er belangrijk om je te ontwikkelen en nieuwe kennis op te doen. Digitalisering en ICT zorgen ervoor dat je sneller en efficiënter kan werken. Hierdoor heb je direct een voorsprong op concurrentie en verstevig je je positie in de markt. Je hebt als ZZP-er geen leidinggevende die vanuit het bedrijf een opleidingsbudget voor een training of cursus beschikbaar stelt. Het STAP-budget is als het ware een opleidinsbudget vanuit de overheid die je 1 keer per jaar mag inzetten voor het volgen van een training of opleiding.

Kan ik op elk moment STAP-budget aanvragen?

In totaal is er 160 miljoen euro beschikbaar voor het STAP-budget in 2022. Om te voorkomen dat het budget bij ingang (1 maart 2022) direct op is, start er elke 2 maanden een nieuwe periode waarin je dit budget kan aanvragen. Onderstaand een overzicht van de aanvraagperiodes:

  • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022 (budget is op)
  • 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022 (budget is op)
  • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022 (budget is op)
  • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022 (budget is op)
  • 1 november 2022 t/m 31 december 2022 (budget is op)
  • 2 januari 2023 t/m 31 februari 2023

Het STAP-budget voor 2022 is op, maar in 2023 is er weer budget beschikbaar. Wil je een training volgen en gebruik maken van dit budget? Op maandag 2 januari 2023 om 10:00 uur kan je dit budget weer aanvragen. Het subsidiebudget is meestal binnen enkele uren al op. Dus noteer deze datum in je agenda zodat je het niet mist. Is het budget in een bepaalde periode op? Dan kan je in de volgende periode opnieuw een aanvraag indienen.

Let op: Is je budget goedgekeurd? Dan moet de training minimaal 4 weken na je STAP-budget aanvraag starten (dus niet eerder) en binnen 3 maanden na sluiting van de aanvraagperiode.

Kan een bedrijf of organisatie gebruik maken van het STAP-budget?

Nee, helaas kan dat niet. Het STAP-budget kan alleen worden aangevraagd door particulieren of ZZP-ers.

Een ICT training volgen?

SignOn ICT Trainingen+ is een erkende opleider voor het STAP-budget. Onderstaand een overzicht van de trainingen die je kan volgen bij SignOn met gebruik van het STAP-budget. Dit kan vanaf 1 juli 2022.

Power BI trainingen:

Power Platform trainingen

Microsoft Azure trainingen:

Datavisualisatie & Dashboard Design

Kan je ook trainingen volgen die meer kosten dan 1.000 euro incl BTW?

Ja, dat kan. Het bedrag van 1.000 euro incl. BTW wordt door het UWV aan de opleider betaald. Voor het restbedrag ontvang je een factuur van de opleider.