STAP-budget

Is het STAP-budget beschikbaar voor ZZP-ers in 2023?

Ja, dit budget is ook beschikbaar voor ZZP-ers. Zij kunnen namelijk met de komst van dit budget hun opleidingskosten niet meer aftrekken van hun inkomen. Je kan nu gebruik maken van het STAP-budget of de trainingskosten opvoeren als bedrijfskosten. Het STAP-budget voor 2022 is inmiddels op, maar ook in 2023 kan je gebruik maken van dit budget.

Bij SignOn kan je het STAP-budget gebruiken voor al onze klassikale en online trainingen.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. De overheid stelt met het STAP-budget voor iedere werknemer of werkzoekende voor iedereen €1.000,- scholingsbudget beschikbaar. De overheid hoopt er op deze manier voor te zorgen dat iedereen nu en in de toekomst goed inzetbaar blijft op de arbeidsmarkt. Dus dit budget is inzetbaar om je te ontwikkelen of te groeien in je functie. Maar is ook inzetbaar door werkzoekenden op zoek naar naar een nieuwe baan. Bijvoorbeeld door een training te volgen die je opleidt naar een krapteberoep in een kansrijke markt (bijvoorbeeld: zorg, ICT en onderwijs).

Onderstaande video legt meer uit over het STAP-budget:

Waarom gebruik maken van het budget als ZZP-er?

Het is als ZZP-er belangrijk om je te ontwikkelen en nieuwe kennis op te doen. Digitalisering en ICT zorgen ervoor dat je sneller en efficiënter kan werken. Hierdoor heb je direct een voorsprong op concurrentie en verstevig je je positie in de markt. Je hebt als ZZP-er geen leidinggevende die vanuit het bedrijf een opleidingsbudget voor een training of cursus beschikbaar stelt. Het STAP-budget is als het ware een opleidinsbudget vanuit de overheid die je 1 keer per jaar mag inzetten voor het volgen van een training of opleiding.

Kan ik op elk moment STAP-budget aanvragen?

Elke 2 maanden start een nieuwe periode waarin je dit budget kan aanvragen. Onderstaand een overzicht van de aanvraagperiodes:

  • Periode 1: 17 maart 2023 t/m 30 april 2023
  • Periode 2: 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023
  • Periode 3: 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
  • Periode 4: 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
  • Periode 5: 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Het subsidiebudget is meestal binnen enkele uren al op. Dus noteer deze datum in je agenda zodat je het niet mist. Is het budget in een bepaalde periode op? Dan kan je in de volgende periode opnieuw een aanvraag indienen.

Let op: Is je budget goedgekeurd? Dan moet de training minimaal 4 weken na je STAP-budget aanvraag starten (dus niet eerder) en binnen 3 maanden na sluiting van de aanvraagperiode.

Kan een bedrijf of organisatie gebruik maken van het STAP-budget?

Nee, helaas kan dat niet. Het STAP-budget kan alleen worden aangevraagd door particulieren of ZZP-ers.

Kan je ook trainingen volgen die meer kosten dan 1.000 euro incl BTW?

Ja, dat kan. Het bedrag van 1.000 euro incl. BTW wordt door het UWV aan de opleider betaald. Voor het restbedrag ontvang je een factuur van de opleider. Bekijk hier een overzicht van trainingen tot 1.000,- incl BTW bij SignOn.