21

jan 15

Microsoft: Gratis Windows 10 moet oude versies snel vervangen

Microsoft wil af van alle verschillende versies van Windows. Windows 10 is geschikt voor apparatuur variërend van smartphones tot high-end computers.

Microsoft Windows 10

Gratis Windows 10 moet oude versies snel vervangen

Om  de transitie van de verschillende Windows-versies naar Windows 10 te versnellen, is het besturingssysteem gratis voor veel gebruikers die snel willen upgraden.

Voor gebruikers van Windows 8.1 komt Windows 10 als een gratis upgrade. Na een jaar kunnen ook alle Windows 7-gebruikers de overstap kosteloos maken.

Microsoft verwacht met de stap de ontwikkelaars van apps op alle platformen tegemoet te komen. Het aantal versies van het besturingssysteem dat in omloop is, moet met de komst van Windows 10 drastisch omlaag gaan. “We zien nu Windows meer als een dienst, waarmee ontwikkelaars elk Windows-gebaseerd apparaat kunnen bereiken”, zei Terry Myerson, executive VP operating systems bij Microsoft. “Vragen welke Windows-versie je draait behoort binnenkort tot het verleden.” Windows 10 heeft twee varianten, een geoptimaliseerd voor schermen groter dan 8 inch en en een voor 8 inch en kleiner, maar beiden met dezelfde codebasis.

Herrezen Startknop krijgt nieuwe gedaante

Windows 10 startknop

Om de overgang naar Windows 10 voor gebruikers makkelijker te maken heeft Microsoft getracht het beste van Windows 7 en Windows 8 te combineren en te verrijken met nieuwe eigenschappen, demonstreerde Joe Belfiore, verantwoordelijk voor de Windows-ontwikkeling.  Zo is voor het klassieke computergebruik met toetsenbord en muis de desktop weer het belangrijkste interactiescherm.

Ook de Startknop is helemaal terug, hoewel uitgebreid met een gebied waarop de apps in een ‘Modern’-stijl zijn te zien.

Met de nieuw eigenschap ‘Continuum’ past het besturingssysteem zich aan op het gebruik van het apparaat waar het op draait. Trek het toetsenbord van een 2-1 convertible computer zoals de Surface, en de verschillende openstaande schermen worden beeldvullend. Het startmenu ziet er dan uit als een Windows 8 Startscherm. Dat gebeurt overigens pas nadat de computer met een pop-up heeft gevraagd of het goed is de wijziging in het beeld aan te brengen.

Cortana houdt alles bij wat je doet

Microsoft CortanaDe digitale assistent Cortana houdt alles bij wat je doet op de computer en betrekt die informatie bij haar acties. Zo helpt ze bij aanvullen van zoekvragen of website-adressen. Ze geeft ongevraagd informatie waarvan het aannemelijk is dat de gebruiker die interessant vindt. Alle informatie die Cortana verzamelt over de gebruiker is te allen tijden in te zien en te bewerken. Fouten kunnen worden gecorrigeerd en ongewenste informatie gewist.

Cortana kan met opdrachten in natuurlijke taal helpen met zoeken op de computer en alle aangesloten opslagapparatuur. Een opmerking als ‘Hey Cortana, toon me alle foto’s van de zomervakantie 2014′, opent een venster met foto’s die bijvoorbeeld  op de harde schijf en een aangesloten NAS staan. Cortana bevindt zich aan de linkerzijde van de taakbalk. Wanneer de digitale assistente in actie komt, rolt ze vanuit de taakbalk een eigen venster uit.

Outlook krijgt Word-engine

Microsoft Word 2016Belfiore laat verder zien hoe de ervaringen met Windows 10 op een laptop en een Lumia 5120 identiek verlopen en even snel. Windows 10 krijgt bovendien een nieuwe versie van Outlook waarin de Word-engine is verwerkt, compleet met ribbon en veel van de Word-functionaliteit. Ook de Agenda (Calendar) is onder handen genomen. Outlook en Calendar zijn beiden geschikt gemaakt voor touch-bediening.

Microsoft Windows 10 voor eind 2015 beschikbaar

Microsoft Windows 10Tijdens de BUILD-conferentie in april volgt meer informatie over het nieuwe besturingssysteem. Myerson belooft dat de definitieve versie voor het eind van het jaar beschikbaar komt. Maar eerst komt volgende  week een nieuwe build voor pc’s voor wie deelneemt aan het “Insider Programma” en in februari een versie voor gebruik op smartphones en kleine tablets

 www.automatiseringsgids.nl 21 januari 2015