Beginnen met Power BI

Beginnen met Power BI – vaak gestelde vragen

De trainingen Power BI zijn razend populair. Niet zo vreemd als je bedenkt dat organisaties over steeds meer data beschikken om te analyseren. Dat -en de mogelijkheden om resultaten visueel aantrekkelijk te presenteren- zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven hun medewerkers laten opleiden om het optimale uit Power BI te halen. Maar we merken ook dat er voorafgaand aan de trainingen nog vaak vragen bestaan. Die beantwoorden we graag voor je!

Wat heb je nodig om te beginnen met Power BI?

Als je de training Power BI wilt volgen heb je een moderne Windows laptop nodig met daarop Power BI geïnstalleerd. Power BI is gratis te downloaden via de Microsoft store.

De laptop hoeft overigens niet bijzonder krachtig te zijn: je hebt voldoende aan 8-16 GB werkgeheugen (RAM). Dat werkt een stuk prettiger dan 4 GB. Daarnaast is het fijn als je geen 32bit systeem hebt. Hier vind je een handleiding om te kijken of op jouw computer een 32-bits of 64-bits versie van Windows staat.

Kan ik een MacBook gebruiken?

Power BI desktop draait alleen op Windows. Dat wil niet zeggen dat je geen gebruik van een MacBook kunt maken. Via Parallels kun je Windows op je Mac draaien. Let er daarbij wel op dat de VM voldoende RAM tot zijn beschikking heeft. Het werkgeheugen kun je toewijzen via de instellingen. Parallels is een betaalde tool waarvoor je jaarlijks +/- €100 licentiekosten betaald.

Dus… Power BI is gratis?

Helaas niet. Maar je kunt wel leren werken met Power BI zonder licentie.

Wil je echter als organisatie Power BI echt optimaal inzetten, zul je licenties aan moeten schaffen. Iedere medewerker die Power BI rapporten en dashboards moet maken of inzien heeft minimaal een Power BI pro licentie nodig. Hier vind je meer info over de verschillende Power BI licenties.

Is Power BI moeilijk om te leren?

Een lastige vraag. In Microsoft promotiemateriaal wordt vaak gedaan alsof Power BI leren kinderspel is. Maar dat is toch iets te rooskleurig. Wij zeggen daarom liever dat iedereen die goed met Excel heeft leren werken óók Power BI onder de knie kan krijgen.

Heb je voldoende computervaardigheden, een beetje gevoel voor data en de motivatie om tijd en energie in Power BI te steken? Dan komt het zeker goed.

SignOn ondersteunt je in dit leerproces zowel tijdens als ná de training. Heb je na de training een vraag over Power BI? Dan kan je tot een jaar na de training hiervoor contact opnemen met jouw trainer.

Kan ik direct de Advanced Training volgen?

Heb je al een tijdje ervaring met Power BI? Heb je in de praktijk al het een en ander geleerd en wil je gelijk de Advanced training volgen? Dan kan dat.

We gaan er dan wel vanuit dat je minimaal over de basiskennis van Power BI beschikt. Dat betekent:

√ Je beheerst de basisopties van Power Query werken.

√ Je begrijpt de basis van datamodellering

√ Je kunt visuals en eenvoudige DAX berekeningen maken.

√ Je kent de indeling van Power BI desktop goed.

√ Je begrijpt de basis van Power BI online.

Twijfel je aan je niveau? Dan heeft SignOn hier een kennistest voor: doe de kennistest. Of neem contact met ons voor vrijblijvend advies.

Is Power BI de juiste BI tool voor ons bedrijf?

Of is Tableau of Qlik of een ander product beter? Dat is een vraag waar wij geen antwoord op kunnen geven. Wij zijn fan van Power BI en andere Microsoft (BI) producten, we weten er dan ook ‘alles’ over. Maar van concurrerende producten zijn wij slechts beperkt op de hoogte. Hierover kunnen wij dus geen onbevooroordeeld advies geven.

Is kunnen werken met Power BI goed voor je CV ?

Wil je met een BI tool leren werken, omdat je op zoek bent naar een (nieuwe) baan? Dan is Power BI zeker een goede keuze. Microsoft is al jaren marktleider en steeds meer organisaties in allerlei branches werken met Power BI. Daardoor heb je zeker een streepje voor op kandidaten die geen kennis hebben van Power BI als je een training Power BI bij ons volgt!

Wil jij starten met Power BI?

Overweeg je nu zelf een training Power BI te volgen en heb je nog vragen die wij in dit artikel niet hebben beantwoord? Stel hem dan gerust: we helpen je graag verder!